Training
Tekst

Hoe werkt spiergroei

3 Modules 18 Lessen None

Over deze cursus

Spiermassa opbouwen, wat komt er allemaal bij kijken? Wat gebeurt er in je lichaam, welke factoren zijn van invloed en hoe kun je het beste bulken? Kun je tegelijkertijd spieren opbouwen en vet verbranden? Al deze vragen en meer worden in deze lessen behandeld. We beginnen bij de basis en vertellen jou alles wat je moet weten om op de meest efficiënte manier massa te kunnen bouwen.

Spiergroei is een vorm van aanpassing van je lichaam aan een opgelegde prikkel. Dit noemen we ook wel adaptatie. Er zijn verschillende vormen van adaptaties die horen bij verschillende vormen van prikkels: Zo zal een prikkel die je hartslag flink en langdurig omhoog jaagt, aanpassingen bewerkstelligen in het uithoudingsvermogen. Een zware fysieke belasting zal weer eerder voor aanpassingen zorgen die je sterker maken.

In je spieren, wekken die twee tegenovergestelde prikkels (kracht vs. uithoudingsvermogen) twee verschillende reacties op die elkaar ook a.h.w. tegenwerken. Daarom raden we aan om je cardio niet te combineren met je krachttraining, als dat mogelijk is. Later gaan we hier nog wat dieper op in.

Er zit wel een optimum in hoeveel en wat voor soort prikkels de meest gewenste aanpassingen teweeg brengen. Zowel te weinig als te veel opgelegde stress in de vorm van trainingsprikkels, zal juist averechts werken. Om dit te verduidelijken, zullen we eerst even twee modellen van adaptatie bespreken in de volgende les.

Pen
>