Wat veroorzaakt PMS?

Er kunnen een aantal disbalansen zijn die de symptomen veroorzaken. Zo kan oestrogeendominatie zorgen voor hoofdpijn, migraine en gewichtstoename. Dit kan komen doordat het lichaam niet ovuleert en de verhouding oestrogeen:progesteron verstoord is. Een andere oorzaak is dat het lichaam oestrogeen niet goed metaboliseert.

Constipatie zou kunnen komen door teveel oestrogeen, wat serotonineproductie onderdrukt en beweeglijkheidsproblemen veroorzaakt.

Diarree zou kunnen komen door teveel prostaglandinen. Prostaglandinen zijn een groep van hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van vele fysiologische processen, zoals bij ontstekingen, pijn, koorts, verwijding en vernauwing van bloedvaten, longrijping, de bevalling en de bloedstolling.
Een unieke eigenschap van prostaglandinen is dat ze een reactie kunnen opwekken in 1 weefsel, terwijl ze in een ander weefsel dezelfde reactie onderdrukken. Dit wordt bepaald door het type prostaglandine waar het aan bindt.

Een overschot aan prostaglandinen kan zorgen voor diarree, door het ontspannen van  het maag-darmstelsel en hevige menstruatiekrampen.

Gevoelige borsten komt veel voor bij een jodiumtekort en een overschot aan oestrogeen. Jodium zorgt voor een goede metabolisering en detoxificatie van oestrogeen.

Acné kan komen door overmatige androgenen, of een zink tekort. Dit komt veel voor bij PCOS, hypothalamische amenorroe, of post-pil acné.

Veel pillen, zeker de pillen die alleen op progestageen gebaseerd zijn, onderdrukken de productie van talg. Daarom schrijven veel artsen pillen voor op progestageen basis, tegen acné.
Dit pakt alleen natuurlijk niet het onderliggende probleem aan: het is pleisterplakken op een gapende wond.

>