Soorten anticonceptie

Er zijn meerdere vormen van anticonceptie:

  • De anticonceptiepleister (bijvoorbeeld Evra)
  • De anticonceptiering (bijvoorbeeld NuvaRing)  
  • De prikpil (bijvoorbeeld Depo-Provera of Noristera)
  • Het anticonceptiestaafje (bijvoorbeeld Norplant, Implanon of Nexplanon)
  • De pil (bijvoorbeeld Microgynon, Yasmin, Marvalon, Cilest of Cerazette)
  • Het spiraaltje (bijvoorbeeld Mirena of Skyla)
  • De condoom 

De meest populaire anticonceptie is ‘de pil’. Er zijn in feite meerdere typen orale anticonceptie pillen. 

  1. Gecombineerde orale anticonceptiepillen, welke oestrogeen en progestagenen bevatten
    1. Monofasisch
    2. Multifasisch 
  2. Progestageen pillen 

Gecombineerde orale anticonceptie wordt over het algemeen 21 dagen genomen, gevolgd door een 7-daagse pauze. Tijdens die pauze is er sprake van menstruele bloeding. 

Het verschil tussen de monofasisch en multifasisch gecombineerde anticonceptie is dat de ingenomen hoeveelheid hormonen bij de monofasische pil hetzelfde blijft tijdens de 21-daagse cyclus. Bij een multifasische pil varieert dit, wat de meer natuurlijke hormoonsamenstelling gedurende de cyclus nabootst.

Ondanks dat er dus gebruik gemaakt wordt van een pil, kun je bij deze multifasische vorm dus nog menstruatieperiodisering toepassen.

Alle anticonceptiepillen bevatten progestagenen: synthetische vormen van progesteron. Deze hormonen kunnen zich binden aan de progesteronreceptor en daarbij dus soortgelijke effecten hebben als het natuurlijke progesteron in je lichaam. 

Het netto-effect van anticonceptiepillen voor de fitnessdoelen van vrouwen hangt waarschijnlijk af van de samenstelling van de pil. Theoretisch zou je verwachten dat anti-androgenen en progestageen negatieve effecten hebben, waarbij oestrogeen positieve effecten heeft. Als we kijken naar het onderzoek bij sedentaire vrouwen, lijken zelfs anticonceptiepillen zonder directe anti-androgenen netto negatieve effecten te hebben.

Bij hormonale anticonceptie, zowel pillen als spiraaltjes, zien we dat het een negatieve lichaamshersamenstelling veroorzaakt bij sedentaire mensen en dat het eiwitsynthese vermindert. De toename van lichaamsvet als gevolg van het gebruik van hormonale anticonceptie is waarschijnlijk het gevolg van een verhoogde eetlust, aangezien progestagenen onze eetlust stimuleren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, onderdrukt oestrogeen normaal gesproken de eetlust.

Om mogelijke bijwerkingen tot een minimum te beperken, zouden vrouwen die aan krachttraining doen beter niet-hormonale anticonceptie of anticonceptiepillen met de laagste hoeveelheid progestagenen en 30+ mcg ethinylestradiol kunnen overwegen.

Een condoom is natuurlijk het handigst qua (niet bestaand)effect op je lijf, maar niet altijd even praktisch of gewenst. Maak je liever geen gebruik van condooms? Overweeg dan om een spiraal te plaatsen. Een spiraal voorkomt plaatselijk de bevruchting, maar niet de eisprong. Een spiraal geeft minder hormonen af dan de anticonceptiepil, en heeft daardoor minder effect op systemische hormoonspiegels. Na het inbrengen kan een spiraal een paar maanden lang leiden tot een onregelmatige en ongemakkelijke menstruatiecyclus. Daarna kan de menstruatie zelfs helemaal verdwijnen. De beste spiraal is een koper spiraal, omdat het volledig niet-hormonaal is en waarschijnlijk geen negatieve effecten heeft op je lichaamssamenstelling.

Dus even concreet:

  • Een koper spiraal heeft geen negatieve effecten op je lichaamssamenstelling
  • Vanuit daar is het kijken naar 'the lesser evil' van hormonale anticonceptie. Let hierbij op de samenstelling en de verhouding van oestrogeen VS progestagenen
  • Een gecombineerde pil heeft de voorkeur boven een pil op basis van progesteron
  • Een multifasische pil biedt de mogelijkheid om menstruatieperiodisering toe te passen
>