PCOS is een van de meest misvatte diagnoses bij menstruatiecyclus dysfuncties. Het kan namelijk worden verward met hypothalamische amenorroe (HA).
Als er niet goed getest wordt, dan kan dit enorm gevaarlijk zijn. PCOS en HA hebben namelijk vergelijkbare symptomen, maar moeten compleet anders behandeld worden.
Een veelgebruikte aanpak voor de behandeling van PCOS is middels:
- Anticonceptie
- Metformine
- Anti-androgenen
Deze medicaties kunnen helpen bij symptomen van PCOS, maar kunnen zorgen voor andere gevolgen zoals voedingsstoftekorten, zolang je de anticonceptie blijft nemen.
Ze maskeren simpelweg wat er gebeurt binnen je hormoonhuishouding en kunnen symptomen verergeren als je besluit om te stoppen met de anticonceptie.
Een natuurlijkere manier om PCOS te behandelen, bestaat uit het aanpakken van de leefstijl, voeding, symptomen en bloedonderzoek.
Veelvoorkomende protocollen zijn het aanpakken van bloedsuiker en insuline vanuit het dieet en suppletie met:
- Berberine
- Myo Inositol
- Magnesium
- Vitamine D
- Zaagpalm (Saw Palmetto)
- Zink (aanpakken van overtollige androgenen)
Daarnaast wil je de focus leggen op voldoende lichaamsbeweging, gebalanceerde maaltijden en slaap. Slaap heeft een dubbele focus: zowel het leefstijlaspect, als de voedingskeuzes. Slaapverstoringen en een gebrek aan slaap kunnen onze drang naar suikerrijke voeding namelijk ook nog eens versterken.
Een koolhydraatarm dieet zou een overweging kunnen zijn, maar is afhankelijk van de context van de vrouw. Als je een vrouw met insulineresistentie hebt die koolhydraten nodig heeft voor haar trainingen (denk aan een CrossFitter bijvoorbeeld), dan wil je misschien niet koolhydraatarm gaan eten.
Dan kun je kijken naar de soorten koolhydraten en daarbij de keuze maken voor complexere koolhydraatbronnen. Die plaats je dan rondom de trainingssessies.