Ovulatie

De tijdsperiode van ovulatie is een kleine 3-5 dagen. Hierbij is er:

  • Een piek in FSH
  • Een piek in LSH
  • Een piek in oestrogeen

Deze piek is er om het ei vrij te maken van de eierstok, zodat deze kan afdalen door de eileider voor bevruchting.

Over het algemeen is dit een periode waarbij een vrouw zich heel vitaal en energiek voelt. Toch kunnen er vrouwen zijn die zich heel ‘vlak’ voelen tijdens deze dagen. Dit kan enorm verschillen van vrouw tot vrouw.

Verhoogd blessurerisico: hoe zit het nou?

Tijdens deze periode is de grootste overweging vooral het blessurerisico. Er zijn meerdere studies die laten zien dat vrouwelijke atleten vatbaarder zijn voor blessures gedurende deze periode. 

Vroeger was er de hypothese dat Relaxine het hormoon is dat zorgt voor een hogere mate van laxiteit van ligamenten tijdens zwangerschap. Tegenwoordig zien we steeds meer onderzoek dat dit mogelijk het geval is bij rattenonderzoek, maar niet zo te vertalen is naar mensen.

Het onderzoek suggereert dat ligament laxiteit meer gekoppeld is aan oestrogeen en het verloop hiervan. Dit wordt kracht bijgezet door studies die een hogere mate van ligament-gerelateerde blessures bij vrouwelijke atleten laten zien, tijdens perioden van hogere oestrogeenwaarden.

Dus ondanks dat een vrouw zich tijdens ovulatie goed kan voelen, moeten we hier wel voorzichtig zijn. Zowel de vrouw zelf, als jij als coach, moeten voorzichtig zijn met hoge intensiteiten en high impact oefeningen. Voorkom dat je bijvoorbeeld plyometrische bewegingen gaat doen, die onder vermoeidheid leiden tot ongecontroleerde bewegingen bovenop verhoogde gewrichtsinstabiliteit. Dit is geen tijd voor Box Jumps.

Concreet wil je dus zorgen voor een hogere mate van stabiliteit, als er een aanleiding is om hier rekening mee te houden. Daarbij kun je binnen de programmering makkelijk kijken naar oefeningsvariaties die meer externe stabiliteit bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Squats in plaats van Split Squats
  • Leg Presses in plaats van Squats
  • Leg Curls in plaats van Deadlifts
  • Machine Chest Presses in plaats van  Bench Presses
>