Het bijhouden van progressie

Progressie is nooit lineair, bij niemand. Voor vrouwen geldt dit des te meer. Er zullen ups en downs zijn tijdens verschillende fasen van de menstruatiecyclus, bovenop de ups en downs die er sowieso al zijn. Uiteindelijk ben en blijf je mens, met een dynamische, fluctuerende belastbaarheid. 

Communicatie tussen coach en cliënt is daarom ook héél belangrijk als je afstemt op basis van de menstruatiecyclus. Ondanks dat je cliënt goed bezig is en het gevoel heeft dat ze top progressie boekt, kan het zijn dat dit gemaskeerd wordt.
Dat je hierbij als coach communiceert waarom je dat doet en ze geruststelt, is belangrijk.

Zo kan een vrouw gewichtsfluctuaties ervaren net voor of tijdens ovulatie en menstruatie, terwijl dit niet gelijkstaat aan vettoename. Met name vocht is hierbij natuurlijk een grote stoorzender.

Ook kan het zijn dat vermoeidheid hoger lijkt te liggen en werkcapaciteit daardoor lager uit lijkt te vallen, terwijl het simpelweg betekent dat ze zich net wat minder (mentaal)kan pushen. Dat wil niet direct zeggen dat de daadwerkelijke werkcapaciteit lager ligt omdat ze minder werk kan verrichten en daardoor minder volume nodig heeft. 

In plaats van progressie constant van week-tot-week te vergelijken, wil je kijken op maandbasis. Vergelijk maand tot maand met elkaar, waarbij je zelfs nog onderscheid maakt tussen de verschillende fasen. Hoe verhoudt de folliculaire fase van maand 1 zich met de folliculaire fase van maand 2? Hoe verloopt dit in maand 3, 4, 5?

Uitzoomen voor lange termijn progressie is hierbij essentieel.

>