Het bijhouden van de menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus bijhouden is heel belangrijk, voor zowel jou als je coach. Het geeft een beter beeld van je gezondheid en je kunt er zo je trainingen en voeding beter op afstemmen.

De lengte van een normale cyclus is tussen de 21 en 36 dagen. Alles boven de 36 en onder de 21 dagen betekent dat de vrouw geen ovulatie heeft en er mogelijk hormonale disbalansen zijn.

Ovulatie bijhouden is wat lastiger. Je wilt hierbij op zoek gaan naar baarmoederhalsslijm (cervical mucus), net voor de ovulatie. Dit herken je aan de ei-witte consistentie van het ‘slierterige’ slijm, in combinatie met een stijging van basale lichaamstemperatuur. Lichaamstemperatuur piekt met een toename van minimaal 0.3 graden rondom ovulatie.

Het tracken van de ‘Flo’, ofwel het bloeden, is belangrijk. Dit kan duiden op andere hormonale problemen.

  • Alles onder de 25ml wordt gezien als een lage, lichte bloeding
  • Alles tussen de 25ml en 80ml wordt gezien als een normale bloeding. Gemiddeld gezien is 25-40ml de 'norm'.
  • Alles boven de 80ml wordt gezien als een hevige bloeding.

Er zijn een aantal gevallen waarbij hevige bloedingen normaal zijn:

  • Bij tieners. Tieners ervaren meer en hevigere cycli. Dit betekent dat er nog geen progesteron wordt geproduceerd.
  • Bij peri-menopauze. Oestrogeenwaardes zijn hier een stuk hoger en er wordt geen progesteron geproduceerd.

Progesteron verdunt de lijn van de baarmoeder. Oestrogeen verdikt de lijn van de baarmoeder. Daarom ervaren deze vrouwen de hevige bloedingen.

Dag 1 is de eerste dag van volledige bloeding. Dag 1 bevat geen ‘spotting’ (doorbraakbloedingen). Als een vrouw dus ‘spot’ buiten de menstruatie om, dan is de eerste volledige bloeding dag 1 van de menstruatiecyclus.

Je cyclus bijhouden met een app

Het tracken van de cyclus kan via verschillende apps. Houd er hierbij wel rekening mee dat niet elke app hetzelfde is. Er zijn 2 soorten apps:

  • Een type app dat gebaseerd is op een algoritme. Dit is niet heel accuraat in het voorspellen van het ‘vruchtbare venster’.
  • Een type dat gebaseerd is op de data die je zelf invoert. Deze zijn betrouwbaarder in het voorspellen van het ‘vruchtbare venster’.

Een gratis app waar veel van onze cliënten enthousiast over zijn is Flo.

>