De basis vooraf

Ondanks dat je extra progressie kunt boeken door af te stemmen op de menstruatiecyclus, moet je de basis nooit uit het oog verliezen. Je gaat dus niet ineens compleet afwijken van basisprincipes, omdat je kijkt naar de menstruatiecyclus. De basis rondom programmeren blijft nog steeds de basis, met een reden. Daar komt simpelweg het stukje afstemming op basis van de menstruatiecyclus bij. Dit integreer je in het grote geheel, samen met andere factoren en persoonlijke voorkeuren.

Uiteindelijk werk je met een individu, waar alles op gebaseerd moet worden. Richtlijnen zijn niet meer dan dat: richtlijnen. Individualisatie moet altijd boven generalisatie komen.

Waar moeten we altijd op letten als basis?

  1. Specificiteit, op basis van het SAID-principe. Train voor de adaptatie die je wilt opwekken.
  2. Progressieve overload. Zorg voor een geleidelijke toename in de hoeveelheid verricht werk, na verloop van tijd.
  3. Herstelfactoren. Slaap, voeding, leefstijl, stress: alles moet in orde zijn.
  4. Individualisatie op basis van response & ervaring. Monitor de progressie goed en zorg ervoor dat het duurzaam blijft.

Zijn deze factoren allemaal gedekt? Top, dan kun je kijken naar menstruatieperiodisering. Ook hier geldt: individualisatie voorop. Niet elke vrouw zal hetzelfde nodig hebben, of hetzelfde reageren. Dit geldt niet alleen van vrouw tot vrouw, maar zelfs van cyclus tot cyclus voor dezelfde vrouw. Er kan veel variatie zitten in ervaring van klachten op maandbasis: niet elke maand hoeft hetzelfde te zijn.

Zo zal de ene vrouw totaal geen symptomen ervaren tijdens de pre-menstruatie fase van de cyclus, terwijl andere vrouwen enorm veel last hebben. Daarnaast kan ook hier kan dus van maand tot maand verschil in zitten.

Het is dus enorm belangrijk dat je het gesprek rondom de menstruatiecyclus open houdt en daarbij samen met je cliënte beslissingen maakt. Jij bent als coach expert in het vakinhoudelijke stuk, maar je vrouwelijke cliënt is de expert in zichzelf en haar beleving van het geheel. 


>